Effektiv rente og nominell rente på forbrukslån

4673_original

Hvis du leser om forbrukslån og sammenligner priser på slike lån hos bankene, så vil du som regel få oppgitt to forskjellige prosenter når det kommer til renten. Bankene opererer nemlig både med nominell og effektiv rente, der sistnevnte alltid vil være høyere enn den nominelle renten. Men hva er egentlig forskjellen på effektiv og nominell rente – og hva skal du forholde deg til?

Dette betyr nominell rente

Den nominelle renten er den flytende renten som fastsettes av banken. Denne bestemmes på bakgrunn av din egen økonomi, og det gjøres en individuell vurdering av hver eneste søker. Den nominelle renten kan på mange måter beskrives som den «egentlige renten» og det du betaler for at banken skal låne deg penger. Men det er uansett ikke den reelle renten, ettersom den ikke inneholder alle kostnader med lånet – for gebyrene kommer i tillegg. Derfor skal du forholde deg til den effektive renten når du sammenligner lånekostnader.

Effektiv rente er gjeldende

Når en bank oppgir nominell rente, så kan du egentlig bare overse denne prosenten, ettersom den ikke gir et reelt bilde av hvor mye du må betale for lånet. Det er nemlig den effektive renten som gjelder, da denne inkluderer den nominelle renten – pluss gebyrer og eventuelt andre kostnader/påslag på lånet. Derfor er det viktig at du bruker den effektive renten som prosent når du skal sette opp et regnestykke for hvor mye du blir nødt til å betale på lånet.

Slik sammenligner du lånepriser

Men selv om du vurderer den effektive renten som oppgis på bankenes nettsider når du skal sammenligne priser på lån, så blir heller ikke dette helt korrekt. Dette fordi at renten først fastsettes av banken når de har vurdert din individuelle søknad, slik at det på forhånd er umulig å forutsi om du kommer til å få et godt tilbud av den aktuelle banken eller ikke. Derfor anbefaler vi at man først søker om forbrukslån før man begynner sammenligningen. Det kan lønne seg å søke om lån gjennom en låneformidler dersom man vil unngå å måtte sende inn søknaden manuelt til hver eneste bank.