Hvordan få orden på din egen økonomi

Fotolia_11923540-Menschen-mit-Rechenschieber1

Sliter du med å få pengene til å strekke til, og er lønnskontoen stadig tom i god tid før neste lønn i det hele tatt nærmer seg? Selv om det aldri tidligere har vært bedre tider i Norge med et historisk lavt rentenivå både for boligeiere og for de med studielån i Statens lånekasse, så er det fortsatt mange nordmenn som sliter med betalingsproblemer og dårlig økonomi. Men det er nødvendigvis ikke så store eller mange tiltak som skal til før du får total kontroll på din egen økonomi.

Finne ut hva du bruker penger på

Det første man må gjøre for å ta kontroll over økonomien, er å finne ut hvor pengene forsvinner. Dette kan man enkelt gjøre i nettbanken ved å se hvor de største utgiftene ligger. For best mulig oversikt kan du også sette opp et personlig budsjett, der du skriver ned alle utgifter. På denne måten vil du se hvor det er mulig å kutte kostnader, og kanskje får du et lite sjokk når du finner ut hvor mye som faktisk går med til dagligvarer eller til abonnementer på underholdningstjenester og lignende.

Når du har funnet ut hvor pengene forsvinner, så kan du enkelt gjøre grep for å forhindre at det fortsetter. Dagligvarer kan man kutte kostnader på ved å innføre mat- og handleplan. For eksempel kan du handle en til to ganger i uken, men planlegge middagen for syv dager om dagen. På denne måten kan du bruke de samme råvarene til flere måltider, samtidig som man unngår impulskjøp av snacks og andre dyre ting som man egentlig kanskje ikke har råd til å unne seg flere ganger i uken.

Hvordan er inntektene i forhold til utgiftene?

En annen avgjørende faktor for å få kontroll på din egen økonomi, er at man faktisk vet hvor mye man har å rutte med. Også her vil det være gunstig å bruke et budsjett, der man måler inntekter opp mot utgifter. Da kan du se hvor mye du har igjen på slutten av måneden – og kanskje finner du ut at du faktisk ligger i minus. Igjen vil du enkelt kunne finne ut hvor kostnadene kan kuttes, og samtidig se hvor mye du har igjen som du kan sette inn på sparekonto. For hvis man vil ha orden på økonomien, så gjelder det å sette av penger til sparing – hver eneste måned!

Kanskje har du også muligheten til øke inntekten. Jobber du ikke fulltid allerede, så bør du sjekke ut mulighetene for å gjøre dette. Eller se deg om etter en ekstrajobb som kan dekke opp for de manglende arbeidstimene. Kanskje kan du ha helgejobb i tillegg til fulltidsjobben? Mulighetene er mange. I tillegg kan du spare mye penger på å forhandle avtaler med banken, for eksempel ved å refinansiere boliglånet. Kanskje får du lavere rente hvis du bytter bank, og følgelig har du redusert de månedlige utgiftene betraktelig takket være en kjapp telefon.

Redusere forbruk og endre handlemønster

For å virkelig få kontroll på økonomien, så er mange nødt til å endre handlemønsteret og rett og slett redusere forbruket. Det er mye sløsing blant nordmenn flest, men man blir nødt til å innse at gjeld og renter må prioriteres. Har du dyre lån i form av forbrukslån og kredittkort, så må du dessuten prioritere nedbetaling av disse fremfor andre, gunstige lån (boliglån, studielån). Kanskje kan du fryse disse lånene mens du spytter mest mulig penger inn i de dyre lånene for å bli kvitt gjelden så fort som mulig.

Måten du handler på avslører også i stor grad hvor mye penger du bruker. Ved å handle på tilbud og utnytte den sterke norske kronen i utlandet kan du også spare mye penger. Når du først er på ferie utenlands bør du derfor legge inn store handlerunder, mens du bare handler på tilbud her hjemme i Norge. Ta kontroll over din egen økonomi!

Kilde: Bedrefinans.no