Hvordan skaffe seg en passiv inntekt

Businessman attracts money with a large magnet

Har du lyst til at pengene skal renne inn på konto uten at du behøver å løfte en finger? I så fall er du nysgjerrig på begrepet passiv inntekt, som er noe svært mange nordmenn drømmer om selv om de kanskje ikke kjenner til «fagterminologien». En passiv inntekt er rett og slett en inntekt der man tjener penger selv om man ikke gjør noe. Dette er som regel et resultat av en vellykket produktlansering eller tjeneste, der man kanskje har jobbet hardt tidligere, noe som har gitt resultater. Men hvordan kan du skaffe deg en passiv inntekt?

Hva er en passiv inntekt?

En passiv inntekt er altså en form for inntekt der man tjener penger selv om man ikke jobber. Kanskje jobber man med noe annet samtidig, men tjener penger via et tidligere prosjekt. Et godt og enkelt eksempel på dette er musikere eller forfattere. Sistnevnte kan ha gitt ut en bok for 10 år siden, som hvert eneste år selger i flere eksemplarer og sørger for penger i kassa til skribenten. Det samme gjelder en musiker som sluttet å produsere låter for et tiår siden – men som hadde en hit som fortsatt genererer penger.

Andre former for passiv inntekt kan man se hos app-utviklere. De som lager en genial mobilapp fra gutterommet vil langt på vei ha sikret seg en passiv inntekt for lang tid fremover. Appen vil lastes ned av millioner de kommende årene, uten at man behøver å løfte en finger. Pengene vil renne inn uansett. Det er på denne måten at mange gründere starter karrierer sin. Med en passiv inntekt kan man jobbe med andre prosjekter samtidig, og derfor ha dobbelt så stor inntekt som «oss normale». Da behøver vi kanskje ikke nevne at dette som regel fører til nokså god økonomi.

Hvordan skaffe seg passiv inntekt

watering can pouring molten gold

Du har nå skjønt hva en passiv inntekt er, og da er det kanskje heller ikke så rart at du er nysgjerrig på hvordan man kan skaffe seg en slik.

Dessverre finnes det ikke noe fasitsvar eller noen enkel guide, men de yrkene vi allerede har kommet med eksempler på er gode valg for den som ønsker seg en passiv inntekt i fremtiden.

Dog er det vanskelig å lykkes med, og man har ingen garanti for at det faktisk genererer en passiv inntekt i fremtiden. Andre måter å skape en passiv inntekt på vil være å investere i aksjer eller fond, der avkastningen over tid vil kunne gi deg penger på konto.

Leilighetsmarkedet er også et attraktivt mål for de som ønsker å skape seg en passiv inntekt. Ved å leie ut leiligheter kan man tjene penger hver eneste måned. Her er man nødt til å begynne i det små, men etter hvert som gjelden blir mindre og formuen større, så kan man kjøpe flere leiligheter. Og slik fortsetter det å balle på seg, til den passive inntekten kanskje har blitt stor nok til at man kan leve på den. Utover dette finnes det ingen grenser for hvordan man kan skaffe seg en passiv inntekt – her gjelder det bare å se muligheter og ideer.

Kan du klare det?

Som regel skal det noe mer enn flaks til for å skaffe seg en passiv inntekt. Gjennom å arbeide hardt kan man bygge opp et selskap eller en merkevare som man senere kan overlate til noen andre, selv om man fortsatt har eierskap i bedriften. På denne måten vil man få andre til å «tjene penger for deg», noe som også er en form for passiv inntekt. Men dette krever egenskaper og gründerevner som svært mange mangler – men for den som liker å jobbe selvstendig, og som evner å gripe muligheter når en ser de, så er det absolutt ingen umulighet å skape en passiv inntekt gjennom å starte egen bedrift.

Kort oppsummert vil man uansett måtte være forberedt på å jobbe mye (og hardt) før man klarer å skape seg en passiv inntekt. For mange holder det derfor med en vanlig 8- til 16-jobb der man har forutsigbar inntekt og tjener nok til livets opphold. For oss andre derimot …